Jazzklubbar i Sverige

Sverige är ett land med en relativt stark tradition av att det ska finnas arenor för att spela och lyssna på jazzmusik. I många mindre städer finns det jazzföreningar som anordnar konserter och samlar de intresserade. De utgör stommen i den svenska jazzen, för utan dem skulle inte många band klara sig och kunna fortsätta spela. Att nämna dem alla i ett sånt här litet blogginlägg är i det närmaste omöjligt, så istället tar vi en titt på de lite större och äldre klubbarna.

Nalen

Det går inte att skriva om jazz i Sverige utan att nämna Nalen. Under 1940- och 1950-talen var det en stor scen för jazzmusik i Stockholm och en av Nordens största och finaste jazzscener. På 1960-talet svalnade intresset och det var svårt för jazzklubben att få bäring. Efter flera olika försök att omskapa verksamheten så att den passade besökarna, konkurser och andra problem, öppnade Nalen på nytt 1998. Nu drivs Nalen av Sami (Svenska artisters och musikers intresseorganisation) och fungerar i första hand som en konsertlokal, men det finns även en mindre scen som kan användas vid klubbverksamhet.

Nefertiti

I landets näst största stad finns den legendariska jazzklubben Nefertiti. Detta är för jazzintresserade Göteborgare en väldigt viktig plats. Nefertiti arrangerar runt 200 konserter varje år och har dessutom nattklubbsverksamhet. Klubben drivs av Jazzföreningen Nefertiti. Nefertiti har funnits sen 1978 och tog då över de lokaler som Jazz Artdur haft.

Jazz i Malmö

Jazz i Malmö är en förening som funnits sen 1975. Föreningen har haft sin verksamhet på en rad olika ställen. Mellan 2000 och 2008 var Jeriko den jazzklubb som var föreningens hem, men efter det har de inte haft någon fast lokal. Istället väljer föreningen att dyka upp på olika ställen, allt från små scener och klubbar till de större scener som finns i staden. Deras tanke är att de olika arrangemangen passar på olika ställen.