Jazzfestivaler

Antalet jazzfestivaler i Sverige är rätt stort och på sommaren verkar många gilla den här musikstilen. Den passar verkligen för festivaler och med festivalerna finns det ofta chans att se större och mer kända band än som annars är möjligt.

Världsarvsjazzen i Söderhamn

Det här är en festival i Jan Johanssons anda, där jazz och folkmusik möts. Festivalen hålls vid en av de världsarvsmärkta Hälsingegårdarna. Både gården och omgivningarna är ett kulturarv som är fint att ta del av, även om fokus ligger på musiken. Det här är en festival dit Sveriges musikelit inom jazz och folkmusik kommit genom åren. Det är samtidigt inte en särskilt stor festival, så det finns en närhet till artisterna som inte alltid är möjlig.

Sommarjazzvecka i Ljungskile

L’Jazz ordnar varje sommar en jazzvecka i vackra Ljungskile på västkusten. Det är inte en särskilt koncentrerad festival utan det brukar vara en konsert varje dag under veckan. För vissa passar det att åka iväg och lyssna på jazz utan paus i ett par dagar, men det här upplägget passar inte alla. Det är dessutom perfekt att kombinera med en semester eftersom jazzveckan brukar vara i slutet av juli.

Musik under stjärnorna i Brantevik

2019 firade Musik under stjärnorna 30-årsjubileum, vilket inte är dåligt. Musik under stjärnorna är fem olika sommarkvällar med musik i Brantevik på Österlen. Det brukar vara en vecka mellan konserterna och även om flera av dem brukar vara jazzkonserter är det kanske fel att kalla det för en festival. Arrangemanget är väldigt uppskattat och trots det värt att nämna.

Andra festivaler

De tre nämnda är festivaler som är i väldigt vackra miljöer, som gör att de blir lätta att få som favoriter. Exempel på andra svenska jazzfestivaler är:

  • Bangen Jazz & Blues Festival i Sandviken
  • Hällevik Tradjazzfestival
  • Stockholm Jazzfestival
  • Ystad Sweden Jazz Festival
  • Umeå jazzfestival
  • Alingsås jazzfestival
  • Jazzfesten i Västerås