Jazz, blues och corona

Det är svårt att inte skakas av den coronasmitta som nu påverkar hela världen. Än är läget ovisst. Hur många kommer smittas, hur många får en allvarlig variant av sjukdomen och hur många kommer dö? Kommer vården i Sverige att klara av trycket, och hur ser det ut i andra delar av världen? Hur ska det gå på de riktigt utsatta ställena, som i flyktingläger?

När de stora frågorna är så väldigt stora och verkligen handlar om liv och död kan det kännas fjuttigt att samtidigt bekymra sig för vad som kommer hända med jazz- och bluesscenen i landet. Kommer föreningarna klara sig?

Nefertiti

Vi har redan kunnat läsa om hur bolaget bakom Nefertiti gått i konkurs. Anledningen sägs vara skulder på 800 000 som blivit till följd av corona. Inställda spelningar gör att det inte kommer in några pengar vare sig till hyran eller något annat. Föreningen Nefertiti intygar på sin hemsida att de kommer att återkomma i en annan form, att de inte lagt ner eller förlorat hoppet. Det är svårt att tro att det kommer bli samma sak igen, men det får väl framtiden visa.

Läget i landet

Läget för Nefertiti kan stå som en symbol för läget runt om i landet. De stora klubbarna förlorar mer pengar när de inte får några inkomster, de har dyrare hyror och i övrigt större utgifter, men de har också en större ekonomi och fler som är lojala med dem och vill bidra. För små föreningar och konsertarrangörer kan läget vara minst lika allvarligt, även om skulderna inte kommer upp i samma nivåer. Att få nedsättningar av hyran är ingen självklarhet, det är upp till hyresvärdarna om de vill sänka hyror, även om det finns ersättning för dem att få. En gissning är att de klubbar och föreningar som står utan egna lokaler kommer klara sig bäst, en annan är att detta kommer slå mycket hårt mot jazz- och bluessverige.