Bluesklubbar i Sverige

Det finns bluesentusiaster runt om i hela landet och också en hel del föreningar som skapats för att kunna bjuda in olika artister för konserter. I vissa fall är det föreningar som sysslar med både jazz och blues och på andra håll är det rena bluesföreningar. Att lyssna på blues live är en helt annan sak än att avnjuta musiken från en skiva eller i streamad form. Även om lite LP-brus kan höja upplevelsen är det något helt annat att få se musikerna när de är mitt i musiken, när de lever med i den och improviserar.

Stockholm Blues Society

En av de stora bluesföreningarna i landet heter Stockholm Blues Society. Den har funnits sen 1971 och hade från början syftet att kunna få hit amerikanska bluesartister. Sen dess har de hållit på och arrangerat konserter för intresserade. Vilken lokal de huserat i har varierat genom åren. 2004-2014 var det Danviks Värdshus som gällde, eller Cajento som det hette det första året. Från 2014 och framåt har bluesklubben sina konserter varannan vecka på Skeppsbar på Skeppsbron 44. Det är fortfarande några konserter per termin som hålls på Danviks Värdshus.

Göteborgs bluesförening

Göteborgs bluesförening har sina arrangemang på tre olika ställen: Café Hängmattan, S/S Marieholm och Villa Belparc. Villa Belparc ligger i Slottsskogen och det är föreningens sommarfestival som hålls där. S/S Marieholm är en båt som ligger förtöjd nära operan i Göteborg och där är det bluesjam en gång i veckan. Café Hängmattan hör till Musikens hus i Göteborg och dit kommer lite större artister och band.

Umeå bluesförening

I de norra delarna av landet finns bland annat Umeå bluesförening, en förening som funnits sen 1995 och som skapar förutsättningar för blueskonserter i staden. De har sina arrangemang framför allt på Droskan, och bjuder in lokala bluesartister, artister från andra delar av landet och internationella bluesmusiker.