Bluesfestivaler

Det anordnas en hel del riktigt bra bluesfestivaler i Sverige, de flesta återkommer varje år och kan göra sommaren till en ren njutning.

Åmåls Bluesfest

I den lilla staden Åmål i Dalsland har det i mer än 20 år arrangerats en bluesfestival. Banden är en fin mix av olika bluesstilar och några band som spelar annan musik, men stilmässigt ligger nära bluesen. Det kommer ungefär 2000 besökare varje år och festivalen brukar vara i juli. Bakom festivalen står Åmåls Bluesförening.

Göteborgs Bluesfestival

Göteborgs Bluesfestival är också i juli. Det är en månad när många festivaler äger rum, helt enkelt för att många har semester då. Det här är en storstadsfestival, men den tar plats i Slottsskogen som är en central park. I utbudet finns alltid stora och välkända band, framför allt inom bluesgenren. Det bjuds också på en del annan musik, som soul, jazz och rock med bluesinslag. Bakom festivalen står Göteborgs bluesförening.

Tidaholms Bluesfestival

I Tidaholm hålls bluesfestivalen redan innan sommaren dragit igång. Den brukar vara i maj. Festivalen har bara funnits ett par år, men satsar högt. Bluesen står i fokus, men det finns även annan underhållning och konst att ta del av. Ambitionen är att konst, kultur och musik ska kunna mötas, och att besökare ska kunna starta sommaren på bästa sätt. Eftersom festivalen inte är så stor är den lite lugnare än de mest kända bluesfestivalerna och närheten till naturen vid Vättern ökar lugnet.

Kalottjazz & Bluesfestival i Tornio och Haparanda

Den här festivalen är i både Sverige och Finland, i städerna Tornio och Haparanda. Städerna ligger nära varandra och precis vid gränsen, så att åka mellan dem är ingen stor sak. Festivalen har tidigare varit fyra dagar, men från 2016 har man bestäm sig för att koncentrera den till två dagar för att få ett tajtare program och bättre energi. Även den här festivalen hålls i juli och även här är naturen och landskapet en stor fördel.