Årets jazzklubb

Organisationen Svensk Jazz utser varje år en svensk klubb till Årets jazzklubb. Det är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom den svenska jazzvärlden och den klubb som utnämns blir alltid mycket uppmärksammad.

Årets jazzklubb 2020

Jazzklubben Sundsvall blev årets jazzklubb 2020. Det är en klubb som har ett stort engagemang med många som arbetar ideellt, och som kommer långt trots små ekonomiska resurser. De skapar ett brett utbud med olika sorters jazz och det är något som publiken gillar. Svensk Jazz beskriver Jazzklubben Sundsvall som en klubb som är nyfiken och varmt välkomnande och de hyllar det breda konsertutbudet. De ger extra beröm för att Jazzklubben Sundsvall lyckats hålla engagemanget uppe, att de samarbetar med kulturskolan, barnjazzgrupper och är aktiva i sociala medier.

Jazzklubben Sundsvall ordnar sina konserter i samarbete med E-Street, en restaurang som ligger mitt i stan, och där det är möjligt att få till den rätta klubbkänslan.

Klubbar som tidigare fått utmärkelsen

Utmärkelsen har funnits sen 2017 och de klubbar som tidigare fått utmärkelsen är:

  • Årets jazzklubb 2017: Öbacka Jazz & Blues i Härnösand – För att de gjort att Härnösandsborna kunnat ta del av internationell jazz i toppklass. Också för att de fungerat som ett nav för jazzen i regionen och i samarbete med andra jazzklubbar gjort att jazzen nått ut till många fler.
  • Årets jazzklubb 2018: Örebro Jazz och Blues Club – För att de lyckats byta ut äldre eldsjälar mot nya, vilket inte alls är lätt. I Örebro har man lyckats med det och med den önskade nystarten har nya människor lockats till jazzen.
  • Årets jazzklubb 2019: Musikföreningen Crescendo i Norrköping – För att de funnits i imponerande 60 år och för att de lyckats ha en lyhördhet som gjort att de kunnat följa med musikens utveckling genom den tid de funnits. De har lyckats skapa en blandning av nytt och gammalt, ungt och modernt, och lyckas med balanskonsten att hålla kvar den gamla publiken och samtidigt locka ny.